Ouderlijk gezag als vader

Door: Jacqueline Hermsen

Vraag:

Mijn vriendin en ik gaan uit elkaar. Samen zijn wij ouders van drie minderjarige kinderen. Voordat de kinderen zijn geboren, heb ik hen erkend. Daarmee dacht ik alles goed geregeld te hebben omtrent mijn vaderschap. Nu pas begrijp ik dat alleen mijn vriendin het ouderlijk gezag heeft over onze kinderen. Dat vind ik niet kloppen, ik blijf tenslotte de vader. Wat kan ik nu het beste doen?

Antwoord

U heeft een goed begin gemaakt door al uw drie kinderen te erkennen. Echter, doordat u niet gehuwd was en ook geen geregistreerd partnerschap had samen met de moeder van uw kinderen, heeft u niet automatisch het gezag gekregen over de kinderen. Daarvoor is een gezamenlijk verzoek nodig dat ingediend moet worden bij de rechtbank

In mijn praktijk als mediator kom ik regelmatig tegen dat er geen gezamenlijk ouderlijk gezag blijkt te zijn bij het uiteengaan van samenwoners. Meestal komen de ouders tot de conclusie dat het goed is om alsnog gezamenlijk het ouderlijk gezag aan te vragen. De formulieren worden in mijn bijzijn ingevuld en ondertekend, waarna het verzoek naar de rechtbank kan worden verzonden.

In de politiek is aandacht voor een verandering op dit punt: ongehuwde vaders die hun kind erkennen, moeten automatisch het gezag over hun kroost krijgen.