Loonwerkconstructie

DOOR: Christiaan van Harten. In de categorie Vraag & Antwoord deze keer het onderwerp Loonwerkconstructie

Ik ben melkveehouder en ben benaderd door een aardappelteler voor een loonwerkconstructie. Kan ik daaraan meedoen?

Een loonwerkconstructie heeft geen vaste inhoud. Er zijn diverse varianten in omloop. Het maakt groot verschil wat er precies mee bedoeld wordt. Het woord 'constructie' betekent wel dat het goed is er kritisch naar te kijken. Raadpleeg daarvoor een ervaren agrarisch jurist.

De kern van een loonwerkconstructie moet zijn dat uzelf aardappelen teelt en bepaalde werkzaamheden in loonwerk laat uitvoeren. Als u echter de teelt uit handen geeft, de oogst nu al verkoopt en genoegen neemt met een vaste vergoeding per hectare, dan bent u geen teler, maar verpachter. Als u grond wilt verpachten, kan dat risicoloos met een jaarcontract. Een loonwerkconstructie die pacht blijkt te zijn, geeft daarentegen grote risico's en niet alleen van mestboetes.

Wij waarschuwen daarom voor elke regeling van grondgebruik waarbij onduidelijk is of de teler ook zelf de zeggenschap over de teelt heeft en oogstrisico's draagt. Niet alleen loonwerkconstructies, maar bijvoorbeeld ook het 'op papier' in gebruik geven van grond.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over loonwerkconstructie? Neem contact met ons op via telefoonnummer 070-349 06 50 of e-mail